NASI BARYANI GAM
2 kg beras basmati
Air ikut sukatan beras
100 gram minyak sapi
4 cm halia ]
2 labu bawang besar ] tumbuk atau kisar kasar bersama
Bahan Penumis :
5 ulas bawang putih ]
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
50 gram air mawar
2 helai daun pandan
1 ½ cawan susu cair
Sedikit pewarna kuning atau saffron
Gula dan garam secukup rasa
1 helai kain maslin
Tepung gandum di uli dengan air hingga sesuai untuk digam pada periuk.
Cara Membuatnya :
1. Basuh beras dan toskan
2. Panaskan minyak sapi dalam periuk, tumis bahan penumis dan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan daun pandan dan susu. Kacau sebentar. Masukkan air, gula dan garam. Tutup periuk. Biarkan mendidih.
3. Mendidih, rasakan gula dan garamnya. Masukkan beras dan masak hingga nasi kering. Renjiskan pewarna kuning atau taburkan sedikit saffron (yg sudah direndam dalam sedikit air)
4. Sediakan periuk besar. Masukkan sedikit nasi sebagai pelapik. Bentangkan kain maslin. Letakkan nasi lagi sedikit, lapiskan dengan lauk baryani dan kuah, buat hingga semua nasi dan lauk habis. Bunjut kain maslin tadi.
5. Tutup periuk dan gamkan sekeliling periuk dengan doh tepung gandum tadi.
6. Masak dengan api kecil hingga tepung merekah.
7. Buka tutup periuk dan bunjut dan renjis air mawar.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>0<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
NASI BERIYANI
4 pot beras basmati
4 pot air
4 sudu besar minyak sapi
½ tin susu cair Ideal
2 sudu besar rempah beriyani
2 biji bawang besar, di hiris bulat
3 helai daun pandan
1 batang daun sup
3 pelapah daun ketumbar
Sedikit daun pudina
Badan, gajus, kismis
Garam secukup rasa
Bahan penumis : 1 inci kayu manis, 3 kuntum bunga lawang, 5 kuntum bunga cendkih, 9 biji buah pelaga.
Bahan kisar : 1 inci halia, 6 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih
Cara Membuatnya :
1. Basuh beras dan rendam sekejap, toskan
2. Panaskan minyak sapi, tumis bahan penumis dan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan rempah beriyani dan kacau sekejap. Masukkan air, susu dan daun pandan. Biarkan mendidih, masukkan garam dan beras.
3. Bila hampir kering, masukkan daun-daun.
4. Bila nasi dah kering, masukkan badam, gajus dan kismis. Kalau suka, masukkan koma-koma atau renjiskan pewarna kuning.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>0<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
LAUK BARYANI DAGING
5 kg daging lembu
1 cawan rempah beriani
3 sudu makan gula
1 ½ cawan minyak sapi
Garam secukup rasa
Bahan A (dikisar)
10 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
8 cam halia
Bahan B (digoreng kekuningan)
8 labu bawang besar
1 cawan kismis kuning
½ cawan gajus
Bahan C (dicampurkan)
1 cawan susu cair
2 biji perahan limau nipis
Bahan D
8 biji cili hijau
1 cawan badam
½ cawan daun pudina
½ cawan daun ketumbar
½ cawan daun sup
½ cawan daun bawang
Bahan E
½ cawan tomato puree
1 tin kecil sup tomato
3 cawan air (boleh tambah jika daging tidak empuk)
Bahan F
Penumis : 6 cm kayu manis, 4 kuntum bunga lawang, 8 kuntum bunga cengkih, 12 biji buah pelaga.
Cara Membuatnya :
1. Perap daging dengan bahan A selama ½ jam dalam periuk
2. Masukkan minyak sapi dan rempah beriani. Gaul rata.
3. Masukkan bahan C dan D. Gaul rata lagi.
4. Masukkan bahan B dan E.
5. Baru naikkan periuk atas api yang sederhana besar. Biarkan lauk reneh perlahan-lahan (jgn besarkan api)
6. Kacau-kacau hingga daging empuk. Rasakan gula dan garamnya.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>0<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
No comments:
Post a Comment