12 April 2022

12 February 2018

Sambal ULEQ 1


Ayam Penyet


Bahan-bahan:
3 keping daging ayam bahagian peha
10 keping hirisan tempe
4 keping tauhu basah – belah 2
1 liter air kelapa
1 sudu besar gula Melaka parut
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu kecil jintan putih kasar
1 sudu kecil jintan manis kasar
1 suduu besar ketumbar biji
1 batang serai – ambil isinya yang putih dan hiris-hiris
2 cm lengkuas
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
2cm kunyit hidup


Cara:
1. Masukkan kesemua bahan kisar dan daging ayam kecuali tauhu dan tempe ke dalam periuk.
2. Didihkan dengan api sederhana sehingga ayam separuh masak.
3. Angkat daging ayam dan toskan. Ketepikan.
4. Kemudian masukkan tempe dan tauhu ke dalam periuk rebusan ayam tadi.
5. Masak tempe dan tauhu menggunakan api sederhana sehingga air rebusan menjadi kering. Angkat dan toskan.
6. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak. Angkat dan toskan. Kemudian tekan atau penyetkan ayam goreng tadi dengan menggunakan belakang parang sehingga tulang ayam patah.
7. Dengan menggunakan kuali dan minyak yang sama, goreng tauhu dan tempe sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.



SAMBAL ULEQ


Bahan-bahan
20 biji cili padi
3 cm belacan
7 biji bawang merah – hiris kasar
2 biji tomato – belah 8
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


Cara memasak:
1. Goreng hingga layu kesemua bahan di atas kecuali garam dan gula. Angkat  dan toskan minyaknya.
2. Tumbuk semua bahan di dalam lesung, tetapi jangan sampai hancur.
3. Perasakan dengan garam dan gula.


Hidangkan Ayam Penyet bersama Sambal Ulek, nasi, tempe dan tauhu goreng serta ulam.

No comments: