Bahan-bahan
Untuk Sambal Pecal@Pecel
1 cawan kacang tanah goreng@panggang - tumbuk
5 tangkai cili kering atau lebih - campur cili padi sket
4 biji bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
4-6 biji cekur (size kecil)
1 inci belacan
1 sudu besar air asam jawa
3-4 sudu makan gula merah dan gula putih
Garam
Daun limau purut - hiris utk tambahkan aroma
Air panas secukupnya
Ulam2an@Sayur2an
Kacang panjang - potong dan celur
Sengkuang - potong
Tauhu goreng - hiris nipis
Taugeh @ taugeh pokok - celur sekejap
Timun - hiris2
Cara-cara
Panaskan minyak. Goreng lada kering, bawang merah, bawang putih dan belacan. Angkat dan toskan.
Kemudian tumbuk. Campurkan skali biji cekur@kencur.
Kemudian tumbuk. Campurkan skali biji cekur@kencur.
Bila hampir lumat masukkan gula dan juga garam. Tumbuk lagi.
Masukkan air asam jawa. Kacau. Kemudian masukkan kacang tanah tumbuk dan air panas secukupnya. Seimbangkan rasa pedas, masin, lemak2 kacang dan manis sket.
Untuk tambahkan aroma kuah pecal, buh hirisan daun limau purut. Jika suka campurkan skali hirisan daun cekur@kencur pong sedap!
Masukkan air asam jawa. Kacau. Kemudian masukkan kacang tanah tumbuk dan air panas secukupnya. Seimbangkan rasa pedas, masin, lemak2 kacang dan manis sket.
Untuk tambahkan aroma kuah pecal, buh hirisan daun limau purut. Jika suka campurkan skali hirisan daun cekur@kencur pong sedap!
Curahkan sambal pecal ke atas sayur2an tadi.
No comments:
Post a Comment