12 April 2022

11 February 2018

Masak PECEL - 3 RESIPI

1. Resipi A


BAHAN-BAHANNYA :


500 gram ikan pari (kurang lebih)*

1 biji limau nipis, perah jusnya*

1 camca besar garam*

3 helai daun cekur, hiris halus

1 keping asam gelugor

2 cawan santan segar (boleh guna santan kotak + air = 2 cawan)

Garam dan gula secukup rasa


BAHAN-BAHAN TUMBUK HANCUR :


1 biji bawang besar

4 biji bawang merah

2 ulas bawang putih

3 inci isi ubi cekur

20 biji cili padi kampung bewarna hijau (boleh kurang atau lebihkan)


CARA MEMBUATNYA :

Ikan pari dipotong pada saiz sederhana. Cuci, toskan dan gaul dengan bahan2 bertanda (*). Perap 20 minit. Kemudian cuci bersih, toskan dan gaulkan dengan sedikit garam (anggaran 1 camca teh) hingga rata. Bakar ikan pari tadi hingga masak. Angkat dan ketepikan.

Masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan2 tumbuk hancur. Kacau rata dan masukkan asam gelugor. Masak dengan api kecil hingga mendidih sambil dikacau sentiasa. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan hirisan daun cekur, kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Ketepikan sebentar.

Ikan pari tadi dicarik2 isinya dan taruk dalam bekas sesuai. Kemudian tuangkan kuah santan, gaul rata dan boleh hidangkan dengan nasi panas. 




>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>O<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<



2. Resipi B

Bahan2:

2 potong ikan pari (atau yg secukupnya)

4 ulas bawang putih

4 ulas bawang merah

20 batang cili padai (atau ikut citarasa nak pedas atau tidak. Nak sedap, kena pedas)

1 pokok cekur - asingkan ubi dan daunnya

1 cm belacan (optional)

1 keping asam gelugur

1 mangkuk santan pekat

Garam secukup rasa


Cara2:

1) Ikan pari dibakar atau goreng - nak sedap bakar, nak bajet masa goreng je, tp jangan sampai garing sangat.. 


2) Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, cekur (ubinya) dan belacan

3) Daun cekur di racik halus

4) Tumiskan bahan tumbuk dengan minyak yang sedikit, kemudian tambahkan sedikit air dan biarkan mendidih.

5) Masukkan ikan, daun cekur, santan, asam dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih, biarkan seketika sambil kacau sikit2 supaya tak terlalu pecah minyak. Matikan api





>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>O<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


3. Resipi C


Awal mula pecel berasal dari suatu kota di jawa tengah yaitu Lamongan.Bahan dasar pertama yang di sajikan adalah ikan lele.

Bahan-bahan antara lain : 


  • Daging ayam negri paha,sayap atau dada ayam
  • Santan 300 ml
  • Lengkuas 1 ibu jari, kemudian memarkan
  • Daun salam 2 lembar

Bahan-bahan yang di haluskan :
 

  • Bawang merah 4 siung
  • Bawang putih 3 siung
  • Ketumbar 1 sendok teh
  • Jintan 1/2 sendok teh
  • Daun kemangi sebagai peelengkap
  • siapkan Garam secukupnya

Cara pembuatan pecel ayam antara lain :

 

  • Pertama-tama anda cuci potongan daging ayam tersebut agar tetap terjaga kebersihanya.
  • Satukan bahan-bahan yaitu daun salam,santan,bumbu-bumbu yang sudah halus dan lengkuas. Kemudian masak dan aduk hingga mendidih.
  • Ayam yang sudah bersih anda masukan ke adonan yang sudah mendidih.Agar matang sempurna nyala api anda kecilkan.Tunggu smbil aduk dan olah hingga bumbunya itu mersap ke daging ayam sampai matang.
  • Ayam yang sudah matang - Anda goreng hingga matang sempurna.
  • Terakhir angkat masakan daging ayam yang sudah matang dan simpan ke piring besar. Masakan sudah matang dan siap di hidangkan.

www.umiresep.com

No comments: