PEGAGA mengandungi bahan aktif seperti triterpenoid glikosida, flavenoids, volatile oils, pektin, asid amino, alkaloid hydrocotyline, myositol, asid bramik, asid centellik, asid isobrahmik dan asid betulik
" pegaga boleh dimakan...boleh dibuat jus dengan pegaga ni.boleh jugak dibuat ulam.pegaga memang bagus utk cantikkan kulit dan untuk lewatkan rambut dari beruban,hitam serta suburkan rambut.juga boleh menegangkan buah dada (bagi perempuan) jika selalu diamalkan memakan pegaga.ini adalah testimoni dari mulut orang dah penah"
Cara Buat Air Pegaga:
"masukkan semua sekali termasuk akar.basuh bersih2 dan blend.tapis ambil airnya..terpulang jika mahu campurkan gula (perisa tambahan)..siap untuk di minum.samada panas atau sejuk.kalau dari pokok fresh,jusnya ada bau pegaga.tapi kalau beli yang dah di proses (dalam botol),bau pegaganya dah takde dan khasiatnya pun sudah tak sama dgn yang fresh"
No comments:
Post a Comment