B. PAJERI NENAS UTARA
C. PAJERI NENAS - bersantan
D. Pajeri Nenas Simple dan Sedap (Terung / kedondong) - bersantan
E. PAJERI NENAS JOHOR
F. PAJERI NENAS JAWA
G. PAJERI NENAS -bersantan
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A. Pajeri Nenas
Bahan-bahan:- 1 biji nenas masak
- 5 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1cm halia
- Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, cengkih, dan buah pelaga)
- 3 sudu besar Kari Ikan Adabi
- Segengam udang kering
- 4 sudu besar kerisik
- Gula melaka
- Garam
- Sedikit minyak untuk menumis
- 2 sudu besar cili boh (optional)
Penyediaan Bahan:
- Bersihkan nenas dan hiris-hiris setebal 1.5cm lebih kurang.
- Blender atau tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia sehingga halus.
- Cuci dan bersihkan udang kering, tumbuk separa halus. Jangan halus sangat.
- Masukkan kari ikan dalam mangkuk dan jadikan ia paste dengan menambah sedikit air. Tips ni supaya rempah tidak hangus ketika ditumis nanti. Kenapa kari ikan? Haaa ni la tips rahsianya. Kalau mau rasa kari yang lebih sedap cuba gunakan kari ikan instead of kari ayam. Memang berbeza tau. Kak Aya kalau masak ayam kari pun guna kari ikan. Serius sedap!
Cara Memasak:
- Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan sehingga naik bau. Masukkan bawang yang telah ditumbuk dan tumis sehingga wangi semerbak.
- Kemudian masukkan cili boh dan kacau sehingga pecah minyak. (Cili boh optional, kalau tiada pun nda pa). Last sekali masukkan udang kering. Bagi dia nampak garing sikit.
- Next masukkan paste kari ikan tadi dan tumis sampai agak “masak”. Agak masak tu bila kari berubah warna jadi kemerah-merahan sikit. Hati-hati jangan sampai hangus.
- Masukkan nenas dan gaul sebati kemudian tambah air. Air tu letak la asalkan nampak keluar dari tepi-tepi nenas tu tapi jangan tenggelam semua tau.
- Masak sebentar sampai nenas tu menyerap kari.
- Kemudian masukkan kerisik, gula merah, dan garam.
- Kalau nampak kari tu cair, bole add lagi serbuk kari sehingga pekat sikit. Tapi kena ingat, makin banyak kari, makin pedaslah pajeri tu. So kena agak-agak la ya.
- Masak pajeri tu sehingga air semakin berkurangan dan nenas nampak masak dan sebati dengan kari.
- Adjust rasa. Masam, masin dan manis kena balance barulah sedap.
- Bila sudah masak, kuah pun sudah pekat, matikan api dan sedia untuk dihidang.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
B. Pajeri Nenas Utara
Pajeri Nenas ini merupakan masakkan yang amat popular di bahagian utara Malaysia. Ini adalah pajeri nenas dan ia adalah salah satu masakan pajeri yang paling kerap dimasak.
Mari lihat bahan-bahan dan cara-cara yang perlu diikuti.
Pajeri nenas tanpa santan
Bahan A (menumis )
* bawang besar 1/2 biji
* bawang putih 2ulas
* halia
* bunga lawang 2
* kulit kayu manis 1btg
Bahan B (dikisar )
* bawang besar 2 biji
* bawang putih 3 ulas
* halia
* udang kering
* rempah kari daging 2 sudu mkn
Bahan D
* kerisik 2 sudu makan
* garam 1 sudu kecil
* serbuk perasa 1 sudu kecil
* gula putih 4 sudu makan
* gula merah 1 sudu makan
Bahan E
* buah nenas yang siap dipotong dan direbus.
Cara memasak :-
– Panaskan minyak kemudian masuk bahan A. Tumis sehingga garing.
– Apabila garing masukkan bahan B. Kacau dan biar dalam 3 minit, masuk pula bahan C. Biar sehingga betul-betul pecah minyak.
– Rempah dah masak boleh masuk air dalam 1/2 cawan.
– Kemudian masuk bahan D dan E.
– Biar seketika dan tggu semua bahan sebati.
– Rasa semua dah ok boleh tutup api dan dihidang bersama nasi panas-panas
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
C. PAJERI NANAS
BAHAN2
1 biji nanas (potong ikut suka jgn nipis sgt yer)
1 biji bawang besar - hiris nipis
4-5 ulas bawang putih - hiris nipis
Sedikit halia - hiris nipis
4-5 kuntum bunga lawang
2 1/2 cawan santan drp sebiji kelapa
2 senduk minyak masak (utk menumis)
1 biji bawang besar - hiris nipis
4-5 ulas bawang putih - hiris nipis
Sedikit halia - hiris nipis
4-5 kuntum bunga lawang
2 1/2 cawan santan drp sebiji kelapa
2 senduk minyak masak (utk menumis)
2 paket kecil serbuk kari ikan (nak pedas guna serbuk kari daging)
3 sdb udang geragau (nak guna ikan bilis pun boleh tp tumbuk jgn hancur)
1 paket kecil kerisik
2 tangkai daun kari
1 1/2 sdb gula
1/2 sdb garam
Sedikit bahan perasa
1 cawan air
(satukan semua bahan pes..gaul sebati)
Caranya
Panaskan minyak dan tumis bawang, halia, bunga lawang
bila dah naik bau, masukkan pes
tadi. Kacau rata
Apabila dah naik minyak masukkan
nanas. Kacau sebati hingga air nanas kering
Masukkan santan. Masak hingga
agak pekat dan terbit minyak
sesuaikan rasanya dan sedia untuk
dihidang----------------------------------------------------------------------------------------------------------
D. Pajeri Nenas Simple dan Sedap (Terung / kedondong)
Nenas setengah biji dan potong ikut suka. Kalau nak buat pajeri terung, tukarkan nenas kepada terung dan potong terung mengikut kesesuaian anda sendiri.
Bahan Kisar:
- Bawang besar 1 biji
- Bawang putih 2 ulas
- Halia seinci
- Udang kering 2 sudu (boleh ganti dengan ikan bilis)
- Rempah kari daging 2 sudu
- Bunga lawang
- Kayu manis
- Santan suku atau setengah kotak (brand Kara)
- Kerisik 2 sudu
- Tumis bunga lawang, kayu manis, daun kari dan bahan blend sampai perang dan naik bau.
- Masukkan rempah kari (campur air). Masak sampai hilang bau rempah dan naik minyak.
- Masukkan nenas dan tambah air. Biarkan sampai nenas lembut. Air letak sikit-sikit mengikut kepekatan yang anda suka.
- Masukkan santan dan kerisik. Perasakan garam gula dan ajinomoto sikit. Ikut selera masing-masing.
---------------------------------------------------------------------------------------------
E. PAJERI NENAS JOHOR
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji nenas saiz sederhana
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 kuntum bunga cengkih*
2 biji buah pelaga*
1/2 cawan pati santan
1 camca teh pes asam jawa
2 camca besar gula perang (atau secukup rasa)
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 camca besar cili kisar
2 camca besar kerisik
1 1/2 camca besar rempah kari ikan (Baba's)
Garam secukup rasa
Sedikit air
BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 genggam udang kering, rendam 15 minit dan toskan
1/2 inci kunyit hidup
2 biji buah keras, hiris
CARA MEMBUATNYA :-)
- Kupas nenas, belah 4, buang empulur dan hiris sederhana tebal. Rebus sekejap dan masukkan serbuk kunyit dalam air rebusan tadi, kemudian toskan. Cili merah dan hijau, dibelah dua tapi tak putus, rendam. Bancuh bahan kisar halus dengan rempah kari hingga menjadi pes. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 bertanda (*) dan cili kisar hingga garing, masukkan pes rempah dan tumis hingga pecah minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. Tambah pes asam jawa, kacau dan tuang pati santan.
- Masukkan kerisik, kacau dan masak hingga mendidih (jika perlu tambah sedikit air). Masukkan nenas, belahan cili merah dan hijau (toskan). Gaul rata dan masak dengan api kecil hingga pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
-----------------------------------------------------------------------------------------
F. PAJERI NENAS JAWA
Bahan-bahan diperlukan:
- 1/2 biji nenas - dipotong2 dan direbus hingga lembut dan ditoskan airnya
- Rempah tumis secukupnya - bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis, dll
- 1/2 cawan cili kering yang telah dikisar
- 1/2 cawan bawang putih yang telah dikisar
- 1/2 cawan bawang besar yang telah dikisar
- 1/2 cawan gula merah @ gula melaka
- 2 sudu besar gula pasir
- Garam dan perasa secukupnya
Cara menyediakan dan memasak:
- Panaskan minyak untuk menumis. Tumiskan bawang putih dan bawang besar yang telah dikisar. Masukkan sekali rempah tumis - bunga lawang, dll. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan pula cili kering kisar dan tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan gula merah @ gula melaka. Kacau hingga gula hancur dan menjadi pekat.
- Akhir sekali masukkan nenas dan kacau hingga sebati.
- Kacau hingga kuah pekat dan semuanya sebati. Rasakan masam, masin dan manisnya. Siap...!!!
G. PAJERI NENAS
Bahan-bahan:
1 biji – Nanas saiz kecil (dikupas, dibuang matanya serta empulur dan dipotong serong)
1 batang – Kulit kayu manis
2/3 kuntum – Bunga lawang
2 biji – Bawang merah besar (dihiris halus)
3 ulas – Bawang putih (dihiris halus)
1 1/2 inci – Halia
4 sudu makan – Minyak masak
500 gram – Santan pekat
3 sudu besar – Rempah kari daging
2 sudu besar – Rempah cili
2 sudu besar – Gula merah
2 sudu makan – Asam jawa dicampur dengan 5 sudu air
80 gram – Udang kering (disangai dan tumbuk halus)
3 sudu makan – Kerisik
Garam secukup rasa
Sedikit air panas
Cara membuat:
1. Panaskan minyak. Masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang.
2. Masukkan bahan-bahan yang dimayang.
3. Apabila sudah naik bau wangi, masukkan sedikit air panas.
4. Masukkan rempah kari, serbuk cili dan air asam jawa.
5. Masak sehingga rempah kari keluar minyak.
6. Masukkan udang kering dan kacau sebati. Selepas itu, masukkan bahan utama kita iaitu nanas.
7. Masukkan santan, gula merah dan
kerisik. Apabila nanas sudah lembut, masukkan garam secukup rasa. Jangan
masin sangat. Hilang manis nanasnya nanti.
No comments:
Post a Comment