Kanser
merupakan satu daripada lima punca kematian utama di Malaysia dan
sebanyak 12 peratus kematian dilaporkan di hospital kerajaan setiap
tahun akibat kanser Di Malaysia, kanser pangkal rahim adalah barah
ketiga yang biasa berlaku dalam kalangan wanita selepas kanser payudara
dan kolorektal. Kanser berkenaan boleh menyerang mana-mana wanita, tanpa
mengira usia dan latar belakang keturunan. Selain itu kanser
paru-paru, hidung, limfoma, serviks dan prostat terus menjadi kebimbangan
utama di kalangan rakyat negara kita. Pemakanan yang baik amat penting
bagi mereka yang menghidapi kanser.
Terdapat beberapa jenis makanan yang tidak boleh dimakan oleh penghidap kanser.
1. Taugeh
Mengandungi zat yang mendorong pertumbuhan kanser.
2. Laici, Nenas, Buah Dalam Tin
Meransang pertumbuhan kanser kerana adanya bahan pengawet.
3. Nangka
Adanya gas dan mengurangkan fungsi ubat.
4. Alkohol
Merangsang aktiviti bawah sedar sehingga jumlah oksigen dalam tubuh menurun.
5. Tapai dan minuman ringan
Mengandungi alkohol ( tapai ) dan zat lain yang merangsang pertumbuhan kanser.
6. Perasa makanan ( MSG ) Dan Gula
Karsinogen. Gula
merupakan makanan bagi sel kanser dan akan mempercepatkan pembiakan sel
kanser. Elakkan pemanis tiruan sebaliknya gunakan pemanis asli seperti
pemanis stevia atau madu asli.
7. Ikan yang diawet, belacan, ayam broiller, makanan berlemak dan berminyak
Karsinogen dan mengurangkan kelancaran peredaran darah. Mengandungi kandungan karbon yang tinggi.
8. Kangkung dan sawi putih
Mengurangkan kesan ubat.
9. Ais
Mengurangkan kelancaran peredaran darah dan mengurangkan kesan ubat.
10. Cili
Merangsang aktiviti bawah sedar sehingga jumlah oksigen dalam tubuh menurun.
11. Daging Merah
Menyediakan pertumbuhan tidak normal. Orang yang
makan banyak daging merah ( daging lembu dan daging kambing), dan daging
yang dibakar dan daging diproses seperti sosej, daging dan burger
adalah berisiko menghidap kanser usus, menurut laporan dalam Jurnal
Perubatan British.
Penyebabnya
adalah amina heterocyclic yang terbentuk di permukaan daging apabila ia
panggang, goreng atau dibakar. Walaupun kajian haiwan menunjukkan
bahawa pengambilan tinggi amina heterocyclic boleh menggalakkan kanser,
namun ia tidak ada bukti langsung pada manusia.
Sisa daging yang tertinggal di dalam usus akan menghasilkan asid seterusnya memberikan ruang untuk sel kanser subur.
12. Soya
Elak makanan
berasaskan soya; kerana ianya mengandungi Estroge yang boleh
menggalakkan pertumbuhan sel kanser. Larangan makan makanan berasaskan
soya hanya untuk pesakit kanser rahim,ovari dan prostat.
Sumber : Buku Pencegahan Penyakit Dengan Terapi Herba
https://www.wanista.com/2014/28135/12-jenis-makanan-yang-harus-dielakkan-oleh-penghidap-kanser/
No comments:
Post a Comment