12 April 2022

29 November 2018

Perapan / Memerap / Marinate

#1 Kambing / Daging


Ni dia bahan yang diperlukan untuk perapan kambing / daging.
1) Of course kambing / daging tu. Haha.
2) Bawang putih
3) Lada hitam
4) Sos cili
5) Sos tiram
6) Besen.

Mula2 goreng bawang putih & lada hitam. Kemudian tumbuk guna lesung batu,

Ok ini daging kambing dalam anggaran sekilo setengah. Saya guna bawang putih 2 labu, lada hitam 1 peket RM1. Daging nak potong kiub macam ni atau nak bakar sekeping2 tu. Ikutlah mana2 yang selera ya.

Seterusnya tuang sos cili, sos tiram & bahan tumbuk tadi. Gaul sebati. Sos banyak mana? Agak2 je sampai boleh melitupi semua bahagian daging. Saya guna setengah botol setiap 1. Dah sedap sangat dah.

Dah siap gaul sebati boleh perap. Lagi lama lagi sedap. Tapi kalau nak perap sehari semalam, simpan dalam peti ais tau😃 Saya perap dalam 3 jam tadi.



#2 Resipi Ayam bakar BBQ


Bahan-Bahan Masakan:
  • 2 Kg ayam segar dibasuh
  • 1 biji bawang holland
  • 5 biji bawang putih
  • Sedikit halia
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu kecil kunyit serbuk
  • 2 batang serai besar
  • 1 sudu besar serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • Garam secukup rasa
  • 4 sudu besar gula
Cara-cara Memasak:
  1. Potong ayam yang sudah dibasuh mengikut kesukaan anda. Boleh potong empat, potong 16 atau potong 32. Jika potongan tersebut besar-besar, cucuk ayam guna garpu supaya perapan lebih cepat menyerap dan ayam lebih cepat masak. Kemudian, bersih dan tos ayam tersebut.
  2. Blend semua bahan di atas sehingga lumat. Jangan letak terlalu banyak air. Pastikan letak 3 cubit garam kedalam kisaran tersebut supaya rasa ayam nanti tidak lari.
  3. Masukkan bahan-bahan yang di blend tadi ke dalam bekas dan campurkan dengan ayam.
  4. Perap ayam tersebut selama 12-36 jam di dalam peti ais sejuk. Bukan Peti Ais Sejuk Beku Ya..( lagi lama ayam diperap lagi sedap itu!)
  5. Bakar ayam di atas dapur arang atau dapur kayu untuk rasa smoky atau bbq. Gunakan serai dan minyak yang dicampur madu dan gula sewaktu proses BBQ dilakukan. 




#3 Resipi Ayam bakar BBQ



Ada yang bertanya dengan saya, bagaimana nak buat ayam perap BBQ.
Caranya agak mudah. Bahan-bahan untuk ayam perap BBQ juga tidak susah nak cari. Jom kita cuba resepi ayam perap BBQ ini.
Bahan-Bahan:
  • 1 labu bawang besar
  • 10 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • ½ inci lengkuas
  • 2 batang serai
  • 1 botol sos BBQ(ada jual kat supermarket p la carik apa2 brand pun ok)
  • 3 sudu besar madu
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 3 sudu besar mentega/margerin or minyak
  • 1/2 cawan kicap pekat manis(saya buh tak sampai 1/2 pun ni agak2 ye kang negro lak ayam nya)
  • 2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah@lada hitam(saya buh lada hitam best lagi dr lada putih)
  • garam secukup rasa
Cara Memerap :
  1. Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas & serai
  2. Gaul rata bahan kisar dengan semua bahan lain.
  3. Tuangkan ke atas ayam dan perap selama 3 jam pada suhu bilik.
Tambahan:
Selain ayam, boleh guna sosej atau daging juga.
Untuk ayam & daging, sebaiknya kelar2 sikit isinya sebelum diperap supaya bahan perapan lebih meresap.
Baki perap boleh simpan didalam peti sejuk, utk digunakan di masa akan dtg.
BBQ lebih sedap diperap lebih lama.
Mula2 perap sekurang2nya 3jam dlm suhu bilik, lepas tu masukkan dlm peti sejuk.
Pada hari yg nak masak nanti, baru keluarkan, dan biarkan ais cair dulu.

No comments: