12 April 2022

24 July 2014

Stok Ayam/Lembu

Di sini Ustazah Cooking Classes nak kongsi cara mudah buat air stok sendiri. Jom masak tanpa Syubhah! CEPAT LAZAT BERKAHSIAT JIMAT LAGI BERKAT : Motto Kami.
Ingin melihat cara secara real boleh datang ke BENGKEL USTAZAH.

RESEPI PENYEDIAAN AIR STOK USTAZAH
Bahan-bahannya :
Tulang Ayam/ tulang Lembu/ Leher atau Kaki Ayam
Air secukupnya
Halia 2 inci diketuk-ketuk
2 biji bawang besar dipotong 4
2 ulas bawang putih dimayang
Kayu manis 2
Buah pelaga 3
2 sudu garam
2 biji Tomato di potong 6
2-4 biji kentang potong 4
4 helai Daun bay.
Akar-akar : spt akar daun ketumbar, akar daun pudina, akar daun sup dibasuh bersih
Kulit carot yang dikupas.
3 sudu serbuk lada putih/ lada hitam.
Cara-cara :
Semua Bahan di atas di rebus. Tapis semua bahan dan ambil airnya sahaja. Guna untuk memasak atau disimpan di dalam freezer.
Sebaik-baiknya direbus dengan api yang kecil 5 jam. Jika anda ingin simpan lama di dalam freezer. Bungkus 1 plastik 1 plastik. Senang bila nak guna keluarkan sahaja dan panaskan.
Boleh juga direbus hanya sejam sekiranya ingin terus digunakan.
SELAMAT MEMASAK DENGAN PUASHATI..CEPAT LAZAT BERKHASIAT JIMAT LAGI BERKAT

No comments: