12 April 2022

01 November 2020

Resipi Kacang Pool / Powl

 RESEPI KACANG POOL


Bahan-Bahan

**************

Kisar halus

10 biji bawang merah

4 ulas bawang putih

1 inci halia


300 gram daging lembu dicincang/ daging kisar

2 camca besar rempah kari daging - baba's

1 tin kacang pool (foul)

1 tin red beans

1 tin kecik baked beans

1 camca besar serbuk ketumbar

1 camca teh lada hitam -ditumbuk halus

2 camca besar minyak sapi

gula dan garam secukupnya

air secukupnya

minyak untuk menumis


Bahan Lain

************

limau kasturi - belah 2

bawang besar - didadu kecil

cili hijau - dipotong

Roti naa - boleh gunakan roti perancis atau sebarang roti

tomato - didadu

minyak sapi dipanaskan hingga cair


Cara Membuat Kacang Pool

*****************************

1. cuci bersih daging cincang di bawah air paip tapi sebelumya letakan di dalam tapis kemudian toskan. remas kacang pool hingga pecah tapi jangan sampai lumat. kemudian satukan serbuk ketumbar, rempah kari, dan air 1/3 cawan kemudian kacau rata hingga menjadi pes dan ketepikan.


2. panaskan sedikit minyak dalam periuk kemudian masukan minyak sapi dan biarkan sekejap. kemudian tumis bahan kisar halus tadi hingga naik bau. masukan pes rempah dan kacau hingga rata. gunakan api kecil dan kacau sentiasa hingga naik minyak. kemudian masukan daging cincang dan masak selama 10 minit.


3. masukan 1 liter air (boleh kurangkan sesuai selera) kacau hingga air mendidih. masukan baked bean, kacang pool, dan kacang merah. kacau sentiasa dan gunakka api sederhana selama lebih kurang 12 minit.


4. akhir sekali, masukan lada hitam tumbuk dan perasakan dengan gula dan garam. kacau rata dan masak sekejap dan bila sudah masak boleh matikan api.


Cara Menghidangkan

***********************

bila hendak menghidangkan, cedok kacang pool secukupnya kedalam mangkuk sesuai kemudian taburkan cili hijau, tomato, dan sedikit bawang besar dan letak sekeping telur mata kerbau. tuangkan sedikit minyak sapi panas dan perahkan sedikit jus limau kasturi dan hidangkan bersama roti sesuai selera anda.








No comments: