Bahan-bahan;
20 tangkai cili padi merah (Segenggam)
1 tangkai cili merah
4 ulas bawang merah kecil (boleh gantikan dengan 1 ulas bawang merah besar)
4 ulas bawang putih
1 asam keping
1.5 sudu garam
3 sudu minyak masak
Step 1:
Bersihkan bawang putih dan merah, cili padi, cili merah.
Bawang putih dihiris kasar.
Bawang putih di titik.
Cili merah di kepak.
Step 2:
Panaskan air dalam periuk/non-stick pan.
Masukkan semua bahan dalam Step 1.
Rebus sampai lembik (dalam 10-15 minit).
Step 3:
Angkat dan Toss.
Masukkan bahan ke dalam pengisar.
Masukkan 2 cawan air.
Kisar selama 5 SAAT. (Biarkan teksture kasar).
Step 4:
Masukkan bahan dalam STEP 3 ke dalam periuk/pan tadi.
Tambah 3 sudu minyak.
Biarkan mendidih sampai kering.
Kacau jika perlu.
Step 5:
Masukkan 1 - 1.5 sudu teh garam halus.
Masukkan sekeping asam keping.
Tambah sedikit air. Gaul rata.
Step 6:
Bila dah kering, pecah minyak, tandanya dah masak.
At this point memang azab sikit sebab hidung akan sakit dengan aroma pedas tu.
Sambal ni boleh la bertahan dalam 3-4 kali hidangan.
I just love to have this sambal each time makan nasi. Tak kira lah makan dengan gulai/kari, ikan bakar... anything will do untuk ubah selera sambal belacan ke sambal ayam penyet.
Selamat mencuba!
Kredit:
http://thethicktalk.blogspot.com/2014/09/resepi-sambal-ayam-penyet.html?m=1
No comments:
Post a Comment