Punten. Menu tradisional orang jawa yang sangat lazat dan sedap.
.
.
1:3 sukatan beras dan santannya.
==============
.
2 pot beras.
6 pot santannya. Saya guna sebiji kelapa.
Sedikit garam bagi rasa lemak. Janganlah pula letak sekilo ya 😂😂😂
Letak sikit kelapa parut (suka hati nak letak ke tak)
.
.
Cara:
Cuci beras sampai bersih, lepas itu masuk santan, garam, kelapa parut. Masak macam masak nasi lemak, cuma lebihkan airnya.
Lepas tu bila dah kering airnya, matikan api. Kacau dan kaup balikkan. Ambil botol, sarung dengan plastik bagi dia mudah untuk menumbuk bagi lagi tekstur lumat. Botol apa-apa pun boleh, saya guna botol sos tomato. Kalau suami saya dia guna pelepah kelapa yang di repair bagi cantik dan guna sebagai alat menumbuk. Nampak lagi tradisional kan? 😂😂
Dah lumat, kepal-kepalkan bentuk ikut suka. Kalau panas alas dengan plastik. Kalau tangan kebal, ok je. Nak cun guna acuan kuih pun boleh. Kalau style suami saya dia akan alas talam atau loyang dengan daun pisang. Lepas tu tuang je yang dalam periuk atas tu dan ratakan. Kemudian, sejukkan. Dah sejuk baru potong ya. Rupanya dia cantik bila di potong ikut persegi!
.
.
Sambal bilis:
Sengenggam cili api. Nak pedas berdengung tambah lagi lah. Ikut suka nak banyak mana.
Bawang merah 7-8 biji.
Bawang putih 3-4 biji.
Ikan bilis 2 genggam. Sengenggam aje yang di blend. Selebihnya nanti tabur aje dalam sambal masa dimasak nanti.
Sedikit belacan jika suka.
Garam dan gula secukup rasa.
Asam keping dalam 1-2 keping.
.
.
Masak semua dan bila dah masak bolehlah digandingkan dengan Punten tadi.
.
Boleh save jika suka 😉
.
.
Resepi : Mariyati Miskon/ Pen Hitam Dot Com
No comments:
Post a Comment