12 April 2022

22 June 2018

Lotong & Kuah Lodeh 2

LONTONG

Bahan-bahan
Nasi impit daun pisang (beli ready mix kat KipMart) atau nasi impit di tanak sendiri..
Sambal tumis ikan bilis / sambal udang (untuk resipi sambal tumis ikan bilis, boleh rujuk resipi saya sebelum ini)
Sambal kacang
Sayur lodeh
Telur rebus - jika suka

Bahan-bahan untuk sayur lodeh
4 batang kacang panjang
2 helai kobis
2 keping tempe, dipotong kecil dan digoreng
2 keping tauhu, dipotong kecil dan digoreng
1/2 batang karot, dipotong bulat2 atau bentuk bunga
1 biji terung bulat
sedikit fucuk dan suhun (direndam)
10 ekor udang basah
1 biji bawang besar
2 biji lada hidup
1 batang serai, diketuk
sedikit minyak untuk menumis
santan secukup kegunaan
garam secukup rasa

bahan-bahan tumbuk
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1cm lengkuas
1cm kunyit hidup

Cara-cara
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk hingga garing, masukkan udang dan serai, kacau sebentar, baru dimasukkan santan dan sayur-sayuran. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak. Tambah garam secukup rasa.

Bahan-bahan untuk sambal kacang
1 cawan kacang tanah yang dikisar
1/2 cawan santan pekat
garam dan gula melaka secukup rasa
sedikit air asam jawa
minyak untuk menumis
setengah sudu teh jintan putih + jintan manis

Bahan-bahan kisar
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
2 sudu cili kering yang telah dikisar
2 biji buah keras
1 batang serai
sedikit lengkuas
2 sudu udang kering

Cara Membuatnya
Panaskan minyak, tumiskan jintan hingga naik bau. Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau sampai garing. Masukkan garam dan gula dan terus kacau sampai naik minyak merah. Baru dimasukkan kacang, air asam jawa dan santan. Masak sampai pekat. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.

Bahan-bahan untuk sambal udang
500 gm udang, dikopek kulit dan belah belakang (gaul sedikit garam kunyit)
2 labu bawang besar, dimayang
sedikit air asam jawa
garam, gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan-bahan kisar
5 biji bawang putih
10 biji bawang merah
1 senduk cili kisar
1 batang serai
2 biji buah keras
sedikit belacan - jika suka

Cara-cara
Panaskan minyak dan gorengkan udang sehingga masak. Ketepikan. Dalam minyak yang sama, gorengkanbawang besar hingga garing, masukkan bahan-bahan kisar. Kacau hingga garing dan naik minyak, kemudian tambahkan garam, gula dan air asam jawa. Akhir sekali, masukkan udang yang telah digoreng tadi. Kacau sebentar dan angkat. Sedia untuk dihidangkan.

Cara menyediakan lontong
Masukkan secukupnya ke dalam mangkuk, campurkan sayur lodeh, sedikit sambal kacang, sambal tumis dan telur rebus. Sedia untuk dihidangkan.

nota :
sebenarnya kita boleh hidangkan lontong dengan macam-macam jenis lauk yang kita suka seperti ayam masak kicap, masak merah , rendang dan sebagainya.. Tepuk dada tanya selera..
untuk hidangan lontong kering, tambahkan sedikit serunding kelapa dan gantikan sayur lodeh dengan sambal goreng jawa (sila rujuk resipi sambal goreng jawa di dalam resipi nasi ambeng)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>0<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

KUAH LODEH......
BAHAN-BAHANNYA :-)
8 tangkai kacang panjang, hiris serong
2 keping tauhu, dipotong kiub (nak goreng sedikit pun boleh, tapi cm tak goreng)
50 gram fucuk @ tauhu kering, potong kecil dan rendam hingga lembut
1 batang lobak merah saiz sederhana, dipotong seperti anak mancis
1 biji sengkuang saiz kecil, dipotong seperti anak mancis
3 keping tempe, dipotong kiub
1/4 bahagian kobis bulat, dihiris kecil
1 biji kentang saiz besar, kupas dan potong seperti anak mancis
1200 ml santan cair
400 ml pati santan
Air jika perlu
1 cekak soo hoon, kerat pendek
2 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, diketuk
1 kiub pati ikan bilis
3/4 camca teh serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
4 biji bawang putih
3 ulas bawang putih
2 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :-)
Nasi impit @ ketupat
Serunding
Sambal tumis @ sambal kacang
Telur rebus, dibelah dua
CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk (anggaran 1/4 cawan), tumis serai titik dan lengkuas hingga harum. Masukkan bahan kisar halus dan serbuk kunyit. Kacau rata dan masak hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Masukkan lobak merah, sengkuang dan kentang. Kacau rata dan tuang santan cair. Biar mendidih. Masukkan kiub ikan bilis, tempe dan fucuk (toskan). Masak hingga semua lembut. Masukkan kacang panjang, tauhu dan kobis. Jika kurang kuah, boleh tambah sedikit air. Biar mendidih.
  3. Tuang pati santan dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan soo hoon, kacau dan masak dengan api sederhana hingga soo hoon lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Boleh hidangkan bersama ketupat/nasi impit, serunding, sambal tumis dan telur rebus....
CATATAN MAT GEBU :- Soo hoon tak perlu direndam, anda cuma perlu lalukan dibawah air paip sebelum anda masukkan ke dalam sayur lodeh. Masak dengan api sederhana hingga soo hoon kembang, tips ini akan membuat sayur lodeh anda lebih pekat....
SERUNDING IKAN BILIS.....
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 genggam ikan bilis, dibersihkan dan rendam
3 cawan kelapa parut (pilih kelapa yang muda sikit)*
1/2 camca teh serbuk kunyit*(*gaul rata)
2 camca teh jus asam jawa
3 helai daun limau purut
2 camca besar cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas
4 batang serai, hiris halus
1 1/2 camca besar ketumbar biji
1 camca teh jintan kasar
1 camca teh jintan halus
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Goreng tanpa minyak kelapa tadi hingga suam, angkat dan sejukkan. Ikan bilis ditoskan, perah dan tumbuk halus. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili hingga garing, masukkan bahan kisar halus dan masak hingga garing, guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Masukkan jus asam jawa, sedikit garam dan gula secukup rasa (selalunya serunding sedikit manis). Kacau rata dan bila pekat, masukkan kelapa tadi. Tambah daun limau purut, kacau rata dan masak dengan api kecil hingga serunding berderai (tapi tidak terlalu kering). Rasa dan jika ok boleh matikan api. Biar sejuk sebelum disimpan..
SAMBAL IKAN BILIS.....
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 genggam ikan bilis, dibersihkan dan rendam
2 senduk nasi cili kisar
1/2 camca besar pes asam jawa
1 biji bawang besar, hiris kasar
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan pes asam jawa dan kacau rata.
  2. Tambah gula dan garam secukup rasa, masukkan hirisan bawang besar. Toskan ikan bilis, perah dan masukkan ke dalam sambal, tambah sedikit air. Gaul rata dan masak dengan api kecil hingga sambal pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api..
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>0<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<



Resipi Orang Kampung - http://nonie2you.blogspot.com/

No comments: