Tak ada dapur khas utk apam balik x semestinya x boleh buat apam balik..cukup bahan, ada pan & paling penting tahap kerajinan yg tinggi pun dh bleh buat dah 😂😄
Buat sndiri sng boleh letak inti lebih 👍.
Resepi sy sertakan disini (dapat dalam 5 keping)
2 cwn tepung gandum
1/4 cwn gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 biji telur
1 ½ cwn susu cair / full cream
½ sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning
Cara:
-Ayak tepung, baking powder dan soda bikarbonat.
-Pukul telur dan gula guna wisk/garfu sehingga sebati..gula x perlu larut sgt. Masukan susu dan pewarna..teruskan kacau sehingga sebati.
-Masukan tepung dan kacau sebati sehingga adunan licin dan tak berketul..(sy tapis)
-Perap selama 1 jam
Bahan tabur/ inti :
Kacang tanah di blend (goreng dulu)
1 tin jagung
Planta
Gula secukupnya
Cara2:
- Panaskan pan non stick dan sapukan sedikit planta..
- masukan 2 senduk aduan dan ratakan keliling..tabur gula dua sudu makan dan tutup pan..nk manis boleh letak lebih gula..biar sehingga adunan masak..(kalau ada lubang2 atas tu maknanya adunan menjadi)
- Tabung kacang tanah keseluruhan apam balik..planta dan jagung letak separuh bahagian mcm dalam gambar.
- Lipatkan dan siap..
#Petua#
Kalau kuali melekat..ambil kuning telur sahaja dan masak dalam kuali tersebut sehingga masak..ambil tisu dan tonyoh telur tersebut di permukaan kuali..telur jadi hangit pun xpe..insha allah kuali x melekat dah 😃
No comments:
Post a Comment