12 April 2022

15 September 2014

Resipi Kacang Pool



Kacang Pool!
Bahan-bahan:
1) 1 tin kacang pool.
Tos kemudian ramas-ramas jadi halus dan penyek. (*penyek tu macam tertekan / remuk / lenyek*)
2) 1 tin kecil kacang panggang.
3) 200 gm daging lembu kisar. Nak guna daging kambing pun boleh.
4) 10 biji Bawang merah -dikisar halus-
5) 4 biji Bawang putih -dikisar halus-
6) 1 inci halia -dikisar halus-
7) 1 1/2 sudu besar rempah kari daging.
8) 1 sudu besar serbuk ketumbar
9) 2 cawan air *ini agak-agaklah. Sebab mudah pekat bila sejuk*
10) Garam dan gula secukup rasa
11) Minyak sapi
Bahan-bahan hiasan tapi penyedap:
1) Telur mata kerbau
2) Bawang besar -potong dadu-
3) Lada merah -potong dadu-
4) Lada hijau -potong dadu-
5) Limau kasturi dibelah dua
Cara-caranya:
1) Campurkan serbuk ketumbar dan rempah kari daging ke dalam bahan-bahan yang dikisar halus (bawang putih, bawang merah dan halia). Masukkan sedikit air. Kacau hingga jadi pes.
2) Panaskan minyak sapi, dan tuang pes tadi sehingga berbau harum.
3) Masukkan daging kisar dan kacau rata sehingga masak dan berubah warna. Masukkan air dan kiub daging jika ada. Dah mendidih, masukkan kacang pool dan kacang panggang.
4) Masak sampai pekat, boleh tambah gula dan garam secukup rasa.
5) Dah siap, hidang dalam mangkuk berserta bahan-bahan sampingan penyedap tadi tu kat atas kacang pool!
Sedia dimakan! Sedap dimakan ketika suam / panas. Dah sejuk nanti dia jadi pekat! jadi, Bolehlah tambah air panas *pepandai alter sendiri* kasi elok sedap balik ok!

Selamat mencuba! Kacang pool ini sedap dimakan dengan roti tau.

1 comment:

Unknown said...

salam
sedap tu kat uniten ada jual.
nak mintak izin nak copy dan pos dlm blog bleh?