To 19 January 2019

26 January 2012

Belajar Bahasa Terengganu

Original Herritage

 

Akal-lang (akal-llang)=  datang idea/fikiran /buat hal

Agah (a-gah)/ageh= berangan/berlagak

Amok (a-mock) = lokek tenaga

Arong (a-wrong) = gaul beras-pulut dengan santan exp: pulut arong/nasi arong

ating (a- ting)= tumpang semangkuk-take small part

 

 

belenjér (bur-len-jur)= kalau sedap sangat, berselera. Atau kanak-kanak yang  berair mulut

beler (behr-lur)= balas especially balas dendam, balas dengan perkara tak baik

berahi( bur-a-he) =  gemar/suka

berik (bur-rick)= lambat besar/lambat subur

Bekwoh (back-woh) = suka berbelanja/of fiesta/menjamu

Beleber (ber-leh-ber) = berleter

Belok belekor (bear-lock- bur-leh core)= tak betul /winding

Belembang (bur-lem-bung)= air bertakung/ tak kering

Blalok/belalok ( ber-lah-lock) = terbeliak

boyak/royak (boh-yuck)= bercerita

berono (bur-no-nor) = suka buat hal,buat perangai/suka merajuk

Boyeh (boh-yeh)= boyot/perut buncit

 

Cakduh (chuck-duh)= kasar/rough gesture

cakpelak (chuck-per-luck)= pantang tengok barang orang, nak ambik/copet

cakner (chuck-ner)= ambil hal/ prihatin

cahligah (chah-lee-gah)= cepat /pantas buat kerja

caing (char-ying)= same as koyak but repeatedly

cemak (chur-muck)= terperosok kedalam/tertikam

cerabung (chur-rah-bung) = selekeh tak jaga diri

Ceralek (chur-rah-lake)= terjatuh kerana leka

Cereteh (chur-reh-teh)= suka berbual

Ceh (cheh)= nyala kan pelita/lilin

Cendeng (chun-deng) = angkara/ pantang terusik

Ceng (cheng) =  kerana sesuatu hal/disebabkan

cereq (chur-req)= suara keluar tak keluar/annoying voice stucked at the throat

Ceroh tanoh = menjelang pagi/sunset

Cetung (cheh-tung) = wajah moncong marah

Cering  (cher-ring) = pekik dengan suara nyaring

Cengak/Cungak (chur-ngak) = rasa nak buat sesuatu tiba-tiba/ urge

cerlang cerluk (chur-lung-chur-look) = sekali sekala

cekghu (check-ghu)= ulat pasir

Cobong (chor-bong)= bengkak atau bonjol

co'eh (chor-weh)= tiny winy/sekelumit

Coh (choh)= jolok

Copeh(cho-peh)=  small part from the edge

Copeng (cho-peng)= lost small part/take small part

Cok (chock)= cangkul

Cok (chook)= reserve/nampak dulu

Cor (chor) = takungan air/lopak

Cokeh (chor-keh) =  cungkil/secara paksa

cuwek (chooh-weck)= sentuh/touch someone gently

cungak (chur-ngak) = aksi tiba-tiba, mengada atau hendakkan barang bila orang lain hendak

 cuweh (chooh-weh)= usik/sentuh dengan hujung jari/tease

 

demer (deh-mur) = mereke, they

dereloh (de-rurh-loh)= suka tidur siang

duane (do-waar-nuhr)= dimana

Deretoh ( dur-rurh-toh) = tidur dengan nyenyak

Deppé (dur-peair) = suara keluar melalui hidung

Derohong (dur-roh-hong)= raung/menangis dengan kuat

dok care (dock- chah-ré) = not taken care/can't be bothered

Desor (duh-sohr)= berdesus/bernafas macam nazak atau macam ular menggelusur

Dohor (Doh-hor) = something like snoring/bernafas dengan kuat/susah bernafas

Dokek (door-keck) = terpacak

dokrok/dokghok (dock-rock)= tak ada tenaga/tak larat

doktong (dock-tong)= suka buang masa keluar dari rumah

 

 

enja = terajang dari atas/henyak denga kaki

Eq = lagak

Enda/hendal = handle

Erok (er-rock) = senget/tak betul

 

Gaha (gar-har) = tonyoh dengan kuat

Gelebek(guh-ler-back) =, rosak ditepi, kalau muka jarang senyum

gelebek nyeng = kalau ni dah rosak tak boleh baiki lagi, completely ruined

gelenyor/gelenya (guh-ler-nyor) = joyful, selalu refer pada anak dara miang atau yang suka buat joke/happy go lucky type

 

gelewang (guh-lay-wang)= kalau berjalan tak stabil/huyung hayang

gendé (guhn-day)= terbonjol - on certain part only....

gelohong = lubang yang tak ditutup

gong = arrogant/proud

galér (gar-lehr) = anggota tak berfungsi dengan betul

gelekek ( girl-leh-kek) = ketawa kesukaan/terkekek-kekek

Gelewak=  certain movements like eel or snake/ kalau orang suka menyebuk ditempat orang ramai

Gohek = kayuh ke hadapan

 Gomo = gomol/ sifat haloba

 

Gostang = undur ke belakang

Gonyer-gonyer telang = kunyah dengan cepat dan telan

Guaner = macam mana

 

Henjer( hand-jur) =bawa/carry here and there

 

igak (ee-gaak)= tangkap

Indek (in-dake)= pijak dengan kaki exp. Indek padi: ceraikan padi dari tangkai

irek (ee-rake) = pijak/foot massage  exp. Irek belakang

 

jaroh (jar- roh)= suka tinggal kan rumah

jangok = suka melawa/melaram

jangak = tekan batu panas pada perut, selalunya perempuan lepas bersalin

 

Je’eng (jeh-eng) = susah nak menghabis kan sesuatu

Jelok (jer-lock) = bodek/ampu

Jelor= kebulur/ kurang makan

jeramoh = confront- serang orang orang dengan mulut bisa

jerebak (jur-reh-buck) = ni kalau jatuh tersembam muka kelantai/ lembaga yang nampak samar-samar

jerik = menangis kuat..bukan menjerit

jeruwah = kotor/comot/tak jaga kebersihan

jerening = jernih/ crystal clear

joker (jo-care) = dihujung/penjuru

Jereba (jur-reh-bar) = terkam/attack

Jenih (jer-nih) = type/sort of 0r perangai senonoh

jo’ong = hari redup nak hujan

jong = yang

Juong (jur-wong) = bentuk muka yang gigi terjulur lebih kehadapan

Juruh (jur-ruh) = senonoh/polite

 

kelara/kelagha = corak or explain

kelaring = kering/garing, atau kulit perlu sapu lotion

keleheng/seleheng =  against/bercanggah. or can be twisted part of the body

kelipo (curly-por)=panjang tangan/pantang kalau orang tak nampak

kheté = kerinting/bergentel

khena = potong kecil/ berderai

khersa = unsmooth surface/skin

ko'uh = hapak/busuk/ barang busuk tersimpan lama

khekoh = gigit or suka bergaduh

khelak = terlalai/tertidur sekejap

kelebek /kelisik= selongkar atau kepoh nak ambil tahu hal orang

kelekser ~( kur/lack/sir)= pemalas, berat tulang

keresok/khesok = tertekan rapat/penyet, kalau sifat orang -yang hidung tak          mancung

kerik =suka garuk/ or  tangkai jering atau suka ketuk orang/kenakan orang

krising = sentiasa tersengih

kohong = busuk/stink

krobek = lebih kurang selongkar , pantang tengok barang pelik tangan mula gatal nak pegang

kuaner  = nak kemana,

 

lecah = masakan kurang perisa

lecoh (ler-chawh)= air bertakung- wet surface

lola/lolah = buat kerja tak tentu arah/tak sempurna/perangai kurang elok

lohu = terlalu masak/reput

loq = biarkan , tak ambil hirau  kalau anak/  anak terbiar

 

Leng = sukatan beras ½ cupak

lik (lick) = elak

Loleh= ala kadar

Loh= ayuh-go

Lok-lok = main-main/ berjenaka /tease

 

Mari/maghi = datang  gi maghi = pergi balik

mayik = senonoh-bersopan santun

mecok (mer-chock) = beri dengan tidak rela hati

mengah = dari kata berganda mecok atau annoying act

mepper. =habis tenaga- terlalu penat-lesu

molek = sempurna/cantik/baik-baik exp. Duduk molek~= means duduk baik/baik

mih= terlepas/tak kena

mung= awak

musang= aggressive/bad temper/ fox

 

 

ngacong= api kan orang atau menyampai

ngota = degil tak terkawal, wild behaviour

noneng= bergayut-bergantung

nyedeh= bentuk badan yang perut lebih kedepan

nyedeng= selalu refer pada belakang yang sakit tak boleh berjalan dengan betul

Ngacang = mengganas

Ngoyang (ngor-yang) = selalu refer pada perempuan yang gila bila kehilangan anak atau suami

Ngepok = melarat/spread, severe cut

Ngetih (ngur-teeh) = gatal-small infection on the skin

Nepoh (nur-pooh) = meletup bila baker

nyekik = selalu menyakitkan hati orang/cynical

 

ono/berono = buat hal

Oq = sabar/ tunggu sekejap

 

Palok (pal-loke)= sesuai/ match

Patak = dasar/belakang

Piyak= sebat dengan rotan/lidi

Piang= musim/season

Pok (poke) = masak/ ranum or waras

Porong= comot/ can also be dirty sex scandal

Purah= menggerutu/kasar, not smooth

perohong = kalau ternganga mulut dengar cerita atau butang mata

pohu = rapuh/fragile

puing = telanjang, bogel/butt naked, private part not covered

peheh = berjalan tak betul

peng = dah terdedah kena serang lalat

peweng= macam terseliuh

Puwah (puh- wah)/beluwah= comot/ selalu pada muka

Putak (pur-tuck) = pangkal buah/sejenis pokok dipaya

 

ralek (rah-lake)= leka- relax feelings

Ranya (ra-nyah) = kacau dengan kasar, pinda /stir things roughly/destroy

Radong (rah-dong) /beradong = beriya-iya/bersungguh/elaborate

Rang= pelantar  tempat jemur

Ranggok (Rang-gock)= terkam, serbu, attack

Rendang= kalau pokok rimbun, kalau orang berbadan tegap

Retok (ruh-tock)= jejantas kecil dari kayu atau buluh

rha/gha= berdiri bulu roma/thrill

ranggoh/radok = makan dengan rakus/ bad table manner

remut = pandangan tak jelas/ sekumpulan serangga kecil

renik = pandangan yang tak terang/macam nampak berbintik-bintik

rokoq = bongkok/membongkok

reng = energy/tenaga badan....bukan tenaga letrik

ripik = kecil/sepet  selalu refer pada mata

rodeh = suka pinda pinda barang

 

receng = langsing -trimmed/slim built

Rodong (raw-dong) = kawan/kenalan

Rokrik = buat kerja diam-diam /unnoticed

Roq= bertenaga, - also belukar kecil

Repok (ruh-pock)= acah/ frighten someone/ also a kind of dessert from green beans

Reyok (reh-yok) = senget sebelah

Ropong ( roh-pong) = hidung cacat

Rong = batas

Runyuk= shiver/like fever

 

Saboh (sa-bawh)= sesuai/kena/match

Sakang= banyak

Sakning= baru sekejap

Saing = kawan kenalan/ber kawan

se= satu

Sekloleh (sack-loh-leck) = buat kerja macam nak tak nak/tak bersungguh-sungguh/lembab/slow type

seh = buang hingus

sugung= catch a person by the neck and pin down

setor (suh-tawr) = sekejap

Sejeh ( cer- jare) = lebih kurang basah/ tidak lap dengan kering

Selok -suh/lock’= pengsan - lost concious

seng/pitih= duit

Sengga/nyengga= feel the hit/feel the anger

Serebang (sir-re-bang) = kebas kaki/anggota badan, also serban, head/gear

Selor bolor (sur-lor-bore-lor) =  buat sesuatu dengan cepat/dengan tak betul

Sel-leng=  pantang terusik

Seriya= ngeri- frighten/scary

Sed-duk (sir-duk) = tergamam sekejap

Same setang (sammer-ser-tang) = berhadapan/right opposite

Soddok= terperosok or the way of walking with head go first

Sok (sock) = terkilan

Song ‘songe)= sorong-kan api, sorongkan barang

song-sesuai/match

siboh = masuk akal

sekeng= banyak/exagerate

Suk = habiskan/akhir

sebo'oh/seba'ah = keliru/macam sama/lebih kurang

sokmo = selalu

siek - koyak

suéh = terusik/sensitif

sede = ala kadar/ amboi

slalu = this instant, do it now...bukan selalu

seliru = harum

sodek = tu yang betul bendul or wooden spoon

sopek = terserpih

sebing = kalau budak perempuan tak diberi pakaian/ perempuan dewasa yang berseluar ketat

sepere = ala-ala kepala betul tak betul/

Temeé (ter’mer’eh) = ingin/ mahu kan sesuatu

Tohek = secara paksa

tebeng = sidai / partition

temewek = kalau senyum 24 jam

tokteh = bertateh /belajar berjalan

toler = kepala tak berapa betul

toler sarang = buah petola...koekoe case

to'oh = suka merungut/ atau tak kuasa
tuber = tebing kecil

 

 wa'eme = walau macam mana/sekali pun

 warokdong = orang berugama

 

wék = pulas/patahkan

wek- wack =buang sedikit

 

yeng = bergaya/ranggi/vogue

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuih muih tradisi Terengganu

 

 

Loklik = dibuat dari beras pulut goreng campur kelapa,  cashewnuts dan gula melaka

Getah -ger-tah ~=  sort of hand-made biscuit covered with sugar

Hulubalang ngamok = tapioca minced with sugar-palm sugar

Badok= traditional donut made of pulut

Cakpuek= ondeh-ondeh

Ping = light snack buat dari padi muda gaul kelapa

Po’oh = light food made of young paddy similar to ping

Buoh bung = made of pulut and grated coconut, rolled in flour

Putri mandi = small ball of pulut covered with sweetened cononut

Beronok = sticky cake made of tapioca covered with grated coconut

Gulalé = spinned sugar

Semang = sugar candy spinned by hand

asang gupa = steamed ball made of pearl tapioca, stuffed with sweetenend green been, soaked in  coconut sauce

Tahi itek= mixed egg yoke and sugar extra sweet

Bunga  deriang ~= crispy  fried cookies come in the form of flower

Repok (reh-pock) = dessert made of  green beans

 

 

Kata berganda

 

Dener per = becak  berair

Donor por = berair but can refer to uncleaned cut

tertik terening = bersopan santun

kecuk beruk = benda/barang /wajah yang kecut

hacing pering = bau hancing pekat

Ketor gegor= demam teruk/very frightened

kakkah mah = barang kemas

manih letting = tersangat manis

maing geng = permainan kanak-kanak

kuning sior/kuning nyelar = kuning terang benderang menyakitkan mata

putih seleput = seputih salji

biru herang = ni kena campur nila baru dapat biru ni

meroh nyaler = i am sure u know...merah yang memancar-mancar tu kan, menyakitkan mata

hitang beletung = hitam pekat

hija menaung = tu mesti hijau musim summer kan???

tawo hebe = kurang garam le tu

masing rebing = hmmm...terlebih garam

masang rebang = sedap asam cicah colek/cicah budu - tapi kalau anak dara susah orang nak pinang

semok bedaung = semak samun kena cari orang upah tebas

lecah berah = ni kalau masak kurang arif resepi..tekak tak berapa nak terima

pulah sawah = very complicated, susah nak di urai kan

lembek bedener = terlampau lembik kena tambah tepung - kalau anak dara yang sensitive pantang kena usik

kerah keretong  =  terlalu kena tambah air

pendek seketok = tak cukup inci

besor jerguk = kena diet sikit kot/ or memang big frame

kecik setereh = ala- ala petit macam tu

lembuk letok = tersangat lembut

licing mayor = kalau botak, memang tak tumbuh rambut lagi, tapi kalau rumah yang bersih rapi pun sama term or kalau makan sapu bersih

 

 

*hak cipta language freak

 

No comments: