Jul 12, 2017

Kaedah Rawat Sakit Gigi

Walau bagaimanapun kaedah ini tidak lagi diajarkan kepada anak2 murid allahyarham Dr Haron Din

Ya kaedah yang banyak diajarkan oleh orang-orang lama tidak mendapat PENSIJILAN FDA (ada seorang Doktor tu bangga sgt perakuan dari FDA - wpun dalam alquran telah dinyatakan dengan jelas - antaranya alquran menjadi penawar)


http://caripetua.blogspot.my/2014/05/cara-rawat-sakit-gigi-oleh-prof-dato-dr.html

video

Kaedah Rawat Sakit Gigi CAra Lama - tukul, paku & beluti

2, Kaedah Ruqyah al-isra'

Kaedah ruqyah al-isra'


3. Kaedah ust Sarhan

Rawatan sakit gigi

4. Doa mohon hilangkan kesakitan

Ayat 23 al-mulk baca 11x


Baca sambil sentuh ditempat sakit



Cara Hilangkan Sakit Kepala Dalam Masa 5 Minit Tanpa Ubat

Oleh  pada 27 Mar 2017 kategori 

Musim panas sekarang semakin menjadi-jadi. Ia merupakan salah satu sebab yang membuatkan kepala sering sakit. Bila kepala anda terasa sakit dan anda tidak mempunyai ubat, anda berasa seperti hendak hempuk kepala anda. Biasanya begitu, tapi kini tidak lagi. Terdapat cara saintifik untuk menghilangkan sakit kepala, yang dipanggil "acupressure".
Iluminasi.com ingin berkongsi teknik ini yang dapat menghilangkan sakit kepala anda dengan berkesan dan cepat.

Acupressure adalah sejenis urutan, keberkesanannya telah dibuktikan oleh beberapa penemuan saintifik. Secara semulajadinya, ia berbentuk akupuntur dan terapi reflex, tetapi ia tidak memerlukan pengetahuan perubatan yang khas.

Bagaimana untuk mengurut titik acupressure

1. Pertama sekali, duduk dengan selesa dan relax. Urutan ini hanya mengambil masa yang singkat dari 30 saat hingga 1 minit
2. Urut pada titik dengan tekanan rendah atau dengan pergerakan membulat. Biasanya, rasa sakit kepala akan hilang ketika urutan atau 5 hingga 10 minit selepas itu.

Terdapat 6 titik utama untuk hilang sakit kepala

1. Titik Yintang

yintang
Titik Yintang terletak di antara kedua-dua kening anda. Urutan pada titik ini juga boleh menghilangkan keletihan mata.

2. Titik Zan Zhu

zanzhu
Titik-titik semetri ini terletak di hujung bahagian dalam kening anda. Dengan mengurut bahagian ini juga menghilangkan hidung berair dan meningkatkan aktiviti visual.

3. Titik Yinxiang

yingxiang
Titik-titik ini terletak di sebelah lubang hidung dan sebaris dengan mata anda. Untuk mencari titik-titik ini, cari lekuk pada tulang pipi anda. Ia boleh membuka sinus anda, mengurangkan sakit kepala dan sakit gigi, dan juga menghilangkan stress.

4. Titik Tian Zhu

tian zhu
Titik ini terletak di tengah belakang bahagian kepala, di antara telinga dan permulaan tulang belakang. Dengan mengurut titik-titik ini dapat mengurangkan hidung tersumbat, sakit pada mata dan telinga, sakit kepala yang teruk, dan juga migrain.

5. Titik Shuai Gu

shuai gu
Titik Shuai Gu terletak 2-3 cm dari permulaan garis rambut anda. Ia seperti lekuk. Mengurut titik-titik ini dapat menghilangkan sakit di bahagian kepala dan juga hilangkan keletihan mata.

6. Titik He Gu

he gu
Titik-titik simetri ini terletak di bahagian belakang tangan anda, di antara ibu jari dengan jari telunjuk. Mengurut kawan ini boleh hilangkan sakit belakang, sakit gigi dan tekanan pada otot leher.
Selamat mencuba!

Kredit: http://iluminasi.com/bm/cara-hilangkan-sakit-kepala-dalam-masa-5-minit-tanpa-ubat.html 

Sakit Gigi - Petua Merawat Sakit Gigi : Gusi Bengkak & Bernanah

Sakit gigi ni selalunya terjadi pabila ada bakteria dalam mulut atau kita salah makan, takpun sebab berkaitan. Terkadang kita elak bagaimana pun , ia datang juga. Dugaan dari Tuhan. Jadi apa nak buat jika gusi bengkak atau bernanah ni ? Jom kita baca perkongsian daripada seorang Ustaz ni.
  • Sediakan air garam suam dan serai sebatang.
  • Bersihkan serai dengan buang daun , akar serta kulit yang kering . 
  • Kemudian bacakan doa berikut pada pesakit dengan meletakkan tangan di luar bahagian gusi yang sakit .

- Baca surah AL-fatihah

- Baca ayat 21 al-hasyr .*gunung*

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.




"Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini ke atas sebuah gunung, nescaya engkau melihat gunung itu khusyuk serta pecah belah kerana takut kepada Allah. Dan (ingatlah), misal-misal perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia, supaya mereka memikirkannya." (Al-Hasy-r 59:21)


- Baca : Allaahumma ya mushaghghiral kabiir wa ya mukabbirashshaghiir,
shaghiira maabi ( *sebut nama yang sakit ) , Ya Arhamarrohimiin .


“Ya Allah Ya Tuhanku, Tuhan yang mengecilkan apa yang besar, yang membesarkan apa yang kecil, kecilkanlah apa yang dialami (sebut nama pesakit dan puncanya), wahai Tuhan Yang Maha Pengasih.”

*Pada tanda ( ), hendaklah disebut nama pesakit dibin atau dibintikan dengan nama ibunya sekali.

- Kemudian ditiup pada bahagian yang sakit , juga pada serai dan air garam suam tadi . Picit gusi yang bengkak supaya bersih dari nanah. Kumur beberapa kali dengan air garam .Letak serai yang masih panas untuk digigit .

- Sekiranya masih sakit , baca ayat 98- surah al-An'am



"Dan Dia lah yang mencipta kamu dari diri yang satu (Adam), maka (bagi kamu) disediakan tempat tetap (dalam tulang sulbi bapa kamu atau di bumi), dan tempat simpanan (dalam rahim ibu atau dalam kubur). Sesungguhnya Kami telah jelaskan tanda-tanda kebesaran (Kami) satu persatu bagi orang-orang yang mengerti (secara mendalam)."



Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh al-Daruqutni dengan sanadnya daripada Ibn Abbas r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang mengadu gusinya sakit, maka hendaklah ia meletakkan jari-jarinya di atas gusinya dan hendaklah membaca ayat 98 surah Al-An’am.



Elak sakit gigi, atau gusi :

# Berus gigi dua kali sehari dengan berus lembut. Berus harus ditukar enam bulan sekali. Untuk mengelakkan pengumpulan kuman di berus gigi, rendam berus sekejap dalam air mendidih atau celup dalam ramuan antiseptik mulut.

# Flos atau bersihkan celah-celah gigi dengan benang untuk mengeluarkan kotoran gigi atau saki-baki makanan di permukaan gigi.

# Kumur-kumur setiap hari dengan ramuan antimikrobial mulut yang boleh membersihkan gigi yang tidak dapat dicapai berus atau flos.



Kredit: http://arnamee.blogspot.com/2014/08/petua-merawat-sakit-gigi-gusi-bengkak.html#ixzz4ma1FUZxZ

Doa Sakit Gigi dan Gusi

1. Doa sakit gigi

Merupakan ikhtiar penyembuhan sakit gigi dan gusi dengan izin Allah swt.

Kaedahnya:

  • sediakan air 1 gelas
  • Istighfar - 3 x
  • Allahuma adzhib 'anni suu-a Maa Ajiduhu Wa Fuhsyahu Bi Da'wati Nabiyyikal Aminil Makiini - 11x
  • Tiupkan pada air 
  • Kumur2 pagi, siang dan malam

2. Doa sakit gigi berlubang

Ikhtiar mengubati sakit gigi berlubang & sakit gigi. Kadangkala gigi yang elok pun terasa sakit berpunca dari infeksi saraf gusi dsb

Kaedahnya bila rasa sakit berdenyut:

  • Selawat 3x
  • sentuh dengan jari tempat yang sakit & baca ayat 23 surah al-mulk 3x

  • sediakan air 1 gelas & secamca teh garam
  • selawat 3x
  • baca ayat 23 al-mulk 3x tiup ke air 
  • Kumur2 dgn air tersebut


3. Doa sakit gigi






Jul 11, 2017

Pasang Tiles Dan Tukar Accessories


Keputusan sudah dibuat !! Bilik mandi no 1 akan diberi wajah baru. Design belum datang lagi tapi yang PASTI tiles dan accessories akan ditukar.... dan yang was-was, DIY.

First thing first.... Google, Youtube, tauke tauke hardware dan pembantu kedai jadi tempat rujukan. Terima kasih kepada penulis penulis blog bahasa melayu yang banyak membantu. Blog bahasa melayu berkenaan projek DIY sangatlah kurang. Dengan sebab inilah blog ini ditulis semoga perkongsian ini dapat membantu sebagai rujukan kepada yg lain.

Tanpa buang masa, mari kita mulakan.....


Buang Tiles Lama

1. Impact Drill. Ini pakai sebab nak buat tiles lama. Pinjam kawan tapi kalau beli dalam 4-500 jugak. Cari yg 3-mode - rotate only, hammer only and combine rotate/hammer. Power > 700W baru sedap buat kerja
Barang ni sangat berguna untuk bancuh simen, hack dinding atau nak pasang accessories

Tak payah pakai yg manual ketuk pakai tukul. Nasib kena mortar (simen gam ) tebal, nak dapat 1 sqm sehari pun sakit...unless nak buang 2-3 keping je la




2. Drill Bit. Rujuk gambar bawah - pakai jenis bull point untuk buang tiles yg degil & scalling chisel utk buang bekas bekas simen (mortar) supaya lantai rata. Dua perkakas ni cukup untuk buang tiles lama. Macam mana nak pakai tgk Youtube lah




Bab Bancuh Simen (Mortar)


1. Concrete Mixer (RM40-70 depend on kedai). Masa nak beli kena ckp jenis/brand drill nak pakai.. Makita, Borsch etc. Ini memang kena ada, kalau tak penat bancuh simen




2. Baldi minimum 3 biji satu utk bancuhan simen, air utk mencuci, air utk rendam concrete mixer. Mixer ni kalu tak rendam dlm air mortar akan mengeras dkt mixer tu. Satu kerja pulak nak buang. Baldi utk bancuhan simen yg kecik kaler kuning cukup... yg dua lagi baldi besar lah



3. Simen Gam (Concrete Tiles Adhesive), Susu (Latex), simen biasa (Portland Cement).
Saya suggest pakai Duracem (RM18-25/25kg), Latex suggest pakai Pentens 108, Portland Cement apa apa brand pun boleh harga dalam RM14/kg.

Latex ni pakai utk dinding je. Utk lantai tak payah. Fungsi dia nak melekat kuat.













Ratio yg saya pakai 2 Simen gam + 1 Portland Cement. Boleh pakai 100% simen gam tapi lambat kering. Kalau portland simen byk, cepat sgt kering. Ada yg pakai 1:1.
Untuk susu/latex ada tertulis dkt botol tapi saya pakai 1 latex/1 air.


Bab Cara Bancuh Simen (Mortar)

Mcm mana nak bancuh simen ni ada dlm Youtube.

Secara ringkasnya,
1. Sediakan satu baldi kecil,
2. Masuk air sikit (dlm 1/2 inch tinggi), campur Latex 1/2 inch lagi (ratio 1:1 lebih kurang),
3. Masuk simen gam (tiles adhesive) + portland cement (2:1 ratio).
4. Pakai mixer dan gaul sampai pekat dia mcm ubat gigi. Tambah simen(gam+portland) atau air/latex secukup rasa.


Bila dah dpt kepekatan ubat gigi, biarkan 10 min utk chemical yg dibancuh effektif. Selepas 10 minit bancuhan simen dah siap utk dipakai.

Peringatan: Bancuhan ini elok utk 2 jam sahaja. Jadi jgn bancuh byk sgt. Untuk permulaan bancuh cukup utk pasang 2-3 tiles dan bila dah terrer...sukahatilah

Berapa byk bancuhan utk sekaki persegi ?

Ini depend on surface yg nak ditiles tu rata atau tidak. Kalau surface tak rata mcm gamabr bwh, berbukit bukit byk lah bancuhan yg dipakai.

Mcm kes saya, memang tak rata sebab lepas buang tiles lama, bekas hack tu ada.
Anda boleh cuba self levelling compound utk ratakan lantai tapi untuk dinding, kena plasterlah.

Dalam kes saya, 10kg simen gam + 5 kg portland (Total 15kg bancuhan) boleh cover dlm 30 - 40 sq.ft. Latex 1 botol cukup utk 25kg (1 bag simen gam)






Bab Menampal/Pasang Tiles
Ini bab paling mencabar .....

1. Alat -



Margin trowel (dlm gambar bwh jenis square, cari yg jenis 3 segi tu senang nak pakai),
Rubber Mallet (utk ketuk tiles masa pasang)
Sponge (utk cuci tiles - beli dkt kedai hardware ada jual yg besal dan murah)
Tiles trowel (yg bergigi). Beli yg besi senang cuci. Jgn beli yg plastik
Water Level/square edge (kaler merah dlm gambar bwh. ada air kat tgh) ..ini penting ni kalau tak senget benget nanti
Pencil, chalk line, tali, berus, measuring tape, pembaris etc..apa apa yg anda rasa membantu la. ...dan rokok surya
Tiles spacer... mcm mcm saiz ada jual
Tapping Block, pull bar tu tak payah










2. Cara nak menampal...biar video berbicara.

a. Pasang Tiles Lantai Rata
b. Tommy's Trade Secret - Wall Tiling.

Tak cukup paham boleh cari lagi dlm Youtube atau blogs tapi kebanyakan dinding/lantai rata. Kalau lantai/dinding tak rata, mortar kena banyak jadi trowel bergigi mungkin tak berguna.

Tips: Ini tak ditunjuk dlm video.
a. Pasang/Set first tile sebaik mungkin sebab tiles seterusnya akan ikut first tiles. Pastikan dia level (guna water level/straight edge) sepertimana yg anda mahu - condong utk pastikan air turun atau mendatar sepenuhnya.

Youtube Tommy Trade Secret adalah rujukan terbaik utk tiling plan.

b. Jangan kedekut dgn mortar. Pastikan mortar mencukupi. Jika mortar cukup, tile kedua dan seterusnya akan tinggi sedikit dari first tile. Untuk levelkan tiles ini, guna rubber mallet (tukul getah) supaya sama level dgn tiles sebelumnya. Anda akan dapati, mortar akan terkeluar semasa proses mengetuk. Jgn buang simen yg terkeluar ni, recylcle balik.

Kalau tiles yg dipasang rendah dari tiles sebelumnya, bukak dan tambah simen.

Ini memastikan keseluruhan (atau 80-90%) permukaan belakang tiles melekat dgn dinding. Untuk kes lantai, almost keseluruhan (takut ada rongga nanti pecah).


Setelah anda berpuashati, bolehlah letak spacer dan final adjustment supaya tepi tiles tu sama mcm pembaris.

c. Sekali sekala kacau mortar dalam baldi supaya dia tak mengeras. Tak payah pakai mixer, pakai tangan je. Kalau mortar tu dah mcm mengering, kena pakai mixer lah...masa ni jangan tambah air lagi

d. Elakkan menampal tiles berukuran kurang 1.5 inch...susah mau lekat. Jadi pandai pandai la plan supaya yg hujung tu lebih 1.5 inch. Kalau terpaksa, campur mortar dgn latex je, jgn campur air.

e. Kalau dinding yg dicat, kena kasi berlobang dulu, mcm kena tembak. Kalau tidak, tilesnya melekat pada cat nanti tercabut. Melainkan anda larat nak buang cat dulu






f. Tiles moden kebanyakannya kalis air. Nak tahu tiles tu kalis air atau tidak, letak sedikit air di belakang tiles dan biarkan selama 20-30 min. kalau air tu meresap dan berkurang, maknanya tak kalis air (porous). Porous tiles handling dia special sikit.



Sebelum pasang kena rendam dulu dalam 30 min mcm yg kita tgk tahun 80-90an. Ini nak basahkan tiles supaya masa pasang dia tak sedut air dari mortar. Akibatnya mortar kering tak sekata...lama lama tiles mengelembung dan pecah.
Sebelum letak grout permukaan tiles kena letak sealer. Kalau tidak grout akan masuk dlm tiles dan tiles jadi rosak nampak putih/haze


Peringatan: Pastikan tiada ruang kosong di belakang tiles dgn mengetuk menggunakan jari mcm ketuk pintu rumah. Kalau ada ruang kosong, bukak dan buat balik lah sebelum tiles tu jatuh dgn sendiri dan masalah lain yg datang.



Bab Memotong

Ini satu lagi bala....

Untuk memotong lurus, boleh pakai tile cutter. Harga RM170.

Untuk yg lain lain kenalah pakai angle grinder. Harga grinder ni dlm RM100. Mata kena pakai diamond coated khas utk tiles. .. dry type. Harga mata dlm RM26.

Grinder byk debu jadi pakai lah safety glass, glove dan respirator protector. Ukur dan mark pakai marker pen. Jgn risau boleh padam punya.




Grouting

Selepas semua tiles dipasang dan keras, bolehlah pasang grout. Dalam youtube ada tunjuk mcm mana nak letak grout ni.

Fungsi grout nak tutup gap antara 2 tiles. Lebar gap ni bergantung jenis dan saiz tiles. Biasanya dlm 2mm utk dinding atau tiles yg tepinya rata. Lantai biasanya dalam 3mm (tiles lantai tepi dia kasar, tak mcm tiles dinding). Untuk kecik mcm 8 inch, guna spacer 1mm.

Contoh grout mcm gambar bawah. Ada dijual bermacam kaler sesuai dgn tiles yg dipasang atau style yg anda nak buat. Untuk lantai saya suggest pakai kaler gelap supaya tak nampak kotor.

Grout bancuh dengan air jernih dan bersih, tak payah campur bahan lain dah. Jangan campur byk sebab mmg tak byk pakai. Setelah disapu, ada dalam 10-15 min untuk dibersihkan. Cepat mengeras benda ni.

Pastikan grout line straight baru nampak cantik.

Semasa proses membersih, grout akan tertinggal pada permukaan tiles menjadikan tiles nampak putih, berkabus. Guna air bersih dah sapu sekali lagi...sikit sikit tertinggal boleh diuruskan kemudian.






Grout Sealer (Optional)

Grout sealer ni cecair yg bila mengeras membentuk satu lapisan mcm cermin. Saya cadangkan letak benda ni supaya nak cuci nanti senang. Selepas 1-2 tahun anda perasan celah celah tiles jadi hitam sebab kotoran. Susah mau cuci ni. Kalu sealer ni pasang awal awal, senang kerja mcm sapu kotoran dkt cermin je.





Letak sealer hanya pada grout line sahaja, tak payah pada keseluruhan tiles. Sebelum tu pastikan grout bersih dan kering. Sealer ni pun lama lama dia menipis, jadi kena selalu letak mungkin 6 bulan sekali.

Sealer ni ada yg jenis spray, jenis sapu... mana mana pun boleh.


Bab Membeli (dan Membayar)

1. Utk tiles saya suggest Sheng Bee Jln Ipoh, depan sikit dgn Dynasty Hotel - murah dan elok. Choice kedua boleh tgk Super Ceramic...branch merata ni.

Tiles bathroom beli di Sheng Bee



Dinding W/Horse RM6.5/pcs, 30x60cm (1 x 2 kaki)
Lantai Guocera RM7/pcs, 30x60cm
Decorative mosaic utk border RM40/pcs, 30x30cm
Ingat tiles standard dia cm bukan kaki. Jadi masa mengukur dan marking tu jgn pakai kaki/inchi...nanti lari

2. Lain lain perkakas, boleh beli dkt kedai hardware biasa atau Super Ceramics. Grout pakai sikit je, kurang dari 1 kg/10sqft jadi elok beli dalam paket kecil. Super Ceramic ada jual dalam paket kecil brand Davco...ini brand saya rekomen.

Mcm mana nak grout tiles, rujuk Tommy's Trade Secret youtube

Saya rasa cukuplah menaip.... sekarang bab akhir, kita tgk gambar











Bathroom keadaan asal








Buang tiles dinding dan lantai








Dinding dan lantai re-plaster utk ratakan balik





First few tiles installed. Masa ni huru hara sebab tak pandai lagi. Pasang 3 keping, 2 tertanggal tak cukup gam gara gara ikut youtube lantai rata.








Dinding yg dicat dilobangkan supaya tiles melekat.







Dinding dah naik sampai siap satu side. Masa ni konfiden dah tinggi.
Gap tu utk pasang border glass tiles/mosaic. Mosaic ni satu lagi bala





Dinding yg satu lagi. Masa ni kerja dah laju sampai nak ambik gambar pun tak sempat








Memasang mosaic border.
Untuk pasang mosaic, mortar kena pakai kaler putih. Jadi kena beli simen gam lain lah. Mortar dia tak boleh tebal nanti sagging, berkerepot. Jadi dinding belakang nak kena rata dan masa pasang tekan satu satu sampai rapat ke dinding. Bancuh mortar sama mcm yg sebelumnya.











Kerja lantai dan selepas 4 hari siap termasuk satu hari beli tiles top up... tak cukup 3 pcs. Tiling lantai lagi susah dari dinding sebetulnya.
Accesories pun dah pasang














Bathroom yg hampir siap. Sinki je belum pasang. Cabinet ditebuk lubang utk pasang downlight.





Nak jadi cerita drain pipe tak center dgn sinki. Nak kena modify ni





Nasib baik kedai DIY ada jual flexible pipe jadi tak payah nak pasang elbow. Tapi kena modify sikit sebab lubang tak fit, bocor.





Akhirnya siaplah bilik mandi dgn tiles dan accesories baru. Sinki pun dan tak bocor


Tips: kepala paip baik pasang sebelum letak sinki kalau tak susah nak ketatkan. Lain lain boleh pasang selepas.

http://belogkayu.blogspot.my/2016/12/projek-no-1-tandas-pasang-tiles-dan.html